Personal trainer worden bij Basic-Fit?

Wil je personal trainer worden bij Basic-Fit? Dan is dit artikel een must-read! SmartPT heeft een lange periode samengewerkt met Basic-Fit. Gedurende deze samenwerking heb ik veel geleerd hoe je als personal trainer het beste aan de slag kan gaan in deze sportketen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en krijg je tips. 

Waarom zou je Personal Trainer worden bij Basic-Fit?

Als personal trainer een ruimte huren in een bestaande sportschool brengt veel voordelen met zich mee. Hierbij kun je denken aan:

 • Gebruik maken van de ruimte. Je hoeft zelf geen bedrijfspand te huren.
 • Gebruik maken van het apparatuur. De basis staat er en je bent weinig geld kwijt aan aanvullend materiaal zoals microplates, TRX, ringen, weerstandsbanden, etc.
 • Jouw doelgroep bevindt zich letterlijk dagelijks om je heen.
 • Basic-Fit helpt jou met de marketing. Je krijgt een plek op de website van de locatie waar klanten contact met je kunnen opnemen en je komt op het digitale scherm in de sportschool. Je krijgt hierdoor een stroom aan betaalde proeflessen en leads.
 • Minder verantwoordelijkheden die je op je moet nemen en verzekeringen die je moet afsluiten, zoals de verzekeringen voor het afhuren van een bedrijfspand en de apparatuur.

Personal trainer worden bij Basic-Fit: waar moet je op letten?

Oriënteer op je doelgroep

Basic-fit is een budget formule sportschool. Mensen komen er vaak om voordelig te sporten. Dit houdt in dat de bezoekers over het algemeen wat meer op hun geld letten, dan in een sportschool die een luxe formule hanteert. Echter zijn er genoeg leden die behoefte hebben aan begeleiding. Dit kan in de vorm van personal training, maar kun je ook denken aan small group training of andere begeleidingsvormen.

Mocht je dus interesse hebben om personal trainer worden te bij Basic-Fit, is het aan te raden om er zelf een tijdje te trainen. Op deze manier kun je een beeld krijgen van de doelgroep die daar rondloopt. Idealiter doe je dit op verschillende tijden, zodat je niet alleen een momentopname hebt.

Ook zou je demografisch onderzoek kunnen doen, om na te gaan of er voldoende mensen in de buurt wonen met een modaal inkomen.

Maak kennis met de manager

De teamleider ofwel filiaalmanager is verantwoordelijk voor de Basic-Fit locatie. Bij hem/haar kun je peilen hoe de locatie loopt, wat de ervaringen zijn met andere personal trainers en hoe goed er aan teambuilding wordt gedaan.

De manager kan jou steunen in het verkopen van personal training, door bij nieuwe leden een goed woordje over jou te doen of dat de manager geïnteresseerden naar jou doorstuurt. Ook heeft de manager contact met de andere gastheren en de rest van het personeel.

Een goede band met het personeel is dus belangrijk, om jou te helpen met je business.

Het huren van een locatie

Wil je personal trainer worden bij Basic-Fit, dan betekent het niet dat je in loondienst werkt maar als ZZP’er. Lees je dus goed in wat de voor- en nadelen zijn van het eigen ondernemerschap. Je zult namelijk ook zaken moeten regelen zoals het registreren bij de KvK, een boekhouder, aansprakelijkheidsverzekering, etc.

Het betekent ook dat je een contract moet ondertekenen om de locatie te huren. Je betaalt dan een vast maandbedrag aan huur per maand.

Het is belangrijk om te realiseren dat het tijd kost om een business op te bouwen. In het begin kun je niet verwachten dat alle klanten naar jou toekomen, maar dat je zelf actief moet gaan werven. Niet alleen intern, maar ook extern (rondom de Basic-Fit).

Denk hierbij aan het benaderen van klinieken, praktijken of instanties waar jouw doelgroep rondloopt. Maak kennis en geef aan wat je voor hun klanten kan betekenen.

Door de marketing goed aan te pakken is het mogelijk om na een aantal maanden er een inkomen uit te halen.  Mocht je moeite hebben met de opbouw, dan kun je ondersteuning krijgen van Basic-Fit. Ze denken met je mee.

Andere opties zijn om met een hoofdtrainer te gaan werken.

Personal Training in Basic-Fit Zeist

Werken onder een hoofdtrainer

Iedere hoofdtrainer werkt op zijn manier, maar meestal houdt dit in dat je financieel bijdraagt aan de huur of een deel van je inkomsten afstaat. Je hebt dan zelf geen financiële verantwoordelijkheden richting Basic-Fit.

Voordelen van deze constructie zijn:

 • Financieel gezien heb je over het algemeen een lager risico.
 • Je hebt geen huurcontract met Basic-Fit.
 • Veel zaken zoals kleding, diensten, marketing, huisstijl en de relatie met Basic-Fit hoef jezelf niet te regelen.
 • Je kunt leads doorgestuurd krijgen en ondersteuning krijgen bij de opstart (afhankelijk van de trainer).

Er is over het algemeen meer zekerheid, maar zul je waarschijnlijk wel moeten inleveren op inkomsten, wellicht je trainingsstijl moeten aanpassen en waarschijnlijk minder vrijheid hebben in de acquisitie. Dit zou je dus allemaal goed met de hoofdtrainer moeten afstemmen.

Personal trainer worden bij Basic-Fit? 9 dingen waar je rekening mee moet houden

Er komt veel meer bij kijken dan je denkt wanneer je Personal trainer wilt worden bij Basic-Fit.

 1. Je hebt dus een eigen onderneming nodig
 2. Je hebt marketing tools nodig. Denk aan een website, kleding, visitekaartjes, flyers, banner, etc. Wil je dat alles er mooi uit komt te zien? Dan is het belangrijk om te investeren in een goede website bouwer en een designer. Hier kan veel tijd en geld in zitten.
 3. Denk goed na over welke producten je te bieden hebt en wees transparant. Je kunt niet bij de ene klant 40 euro per uur vragen, terwijl je bij de andere klant 60 euro per uur vraagt.
 4. Schommel niet te veel met je vraagprijs. Het komt onbetrouwbaar over als je deze op korte termijn blijft aanpassen. Geef alleen kortingen bij bepaalde acties.
 5. Hou een klantenbestand bij, wie traint er, wanneer, wie moet er nog betalen etc. Hier heb je speciale software voor zoals virtuagym of personal trainer app, maar je kunt dit ook zelf bijhouden. Let op dat je hier veel tijd aan kwijt bent, als je hier zelf moeilijk structuur in kan vormen. In het slechtste geval loop je inkomsten mis of krijg je boze klanten, omdat je afspraken niet nakomt.
 6. Houdt alle facturen goed bij in een boekhoudprogramma zoals moneybird of virtuagym, zodat je niet in de problemen komt met de belastingdienst.
 7. Jij bent hoofdverantwoordelijk voor het werven van nieuwe klanten. Een tip die ik kan meegeven is dat het belangrijk is om personal training geven niet als een bijbaan te zien, maar als je passie. Je zult er dus in het begin meer dan 40 uur per week in moeten steken, om iets op te bouwen. Uit praktijkervaring kan ik vertellen dat het vrijwel onmogelijk wordt om de huur eruit te krijgen, als je de commitment niet hebt om er minimaal 40 uur per week tijd in te steken.
 8. Sales en sociale vaardigheden zijn belangrijke factoren van succes. Een goede trainer heeft verstand van trainingsfysiologie, anatomie, trainingsleer en technieken, maar als je jezelf niet kunt verkopen of mensen het niet aangenaam vinden om met jou te trainen, dan houdt het op. Een basis in omgaan met klanten en verkoopvaardigheden is cruciaal. Je moet voldoende empathie hebben en oprecht bereid zijn om mensen te helpen!
 9. Integriteit. Verkoop geen onzin aan klanten, want vroeg of laat zullen ze hier doorheen prikken. Wees eerlijk naar jezelf toe en volg cursussen en opleidingen om je kennis te verbreden. Sta open, wees sceptisch en hecht waarde aan informatie dat is onderbouwd. Zo verbeter je niet alleen de resultaten van je klanten, maar blijf je ontwikkelen als persoon.

Wanneer heb je succes?

Het succes bij een Basic-Fit locatie is afhankelijk van of de locatie bij jou past, of jouw doelgroep hier voldoende aanwezig is, je goed contact hebt met het personeel, hoe goed je verkoopvaardigheden zijn, hoe goed je acquisitievaardigheden zijn, hoe goed je marketing is (hoeveel leads je binnenkrijgt) en in hoeverre je bekwaam genoeg bent om klanten leuke, uitdagende en doordachte trainingen te geven. Dit om de retentie hoog te houden en klanten echte resultaten te geven.

Schiet je ergens in tekort of zitten de externe factoren niet mee? Dan wordt het lastig om een goede business op te bouwen binnen de Basic-Fit.

En nu?

Wil je meer tips als starter? Download gratis de checklist voor startende personal trainer.

About the author

Mijn naam is Victor Mooren. Ik ben personal trainer, coach en docent. Mijn doel is om beginners te begeleiden en te laten groeien tot volwassen personal trainers. Ook help ik ervaren trainers om hun vaardigheden en kennis een flinke boost te geven.

Leave a Reply

Lees Ook:

personal trainer training geven
De balans tussen plezier, uitdaging en resultaat
september 21, 2018
Personal trainer worden 5 belangrijke dingen die je moet weten
Personal trainer worden? 5 tips om je voor te bereiden
juli 31, 2018
5 belangrijke tips voor beginnende personal trainers
5 belangrijke tips voor beginnende personal trainers: Bouw een succesvolle carrière op
juli 1, 2018

Blijf op de hoogte via Facebook