Personal trainer worden? 5 tips om je voor te bereiden

Personal trainer worden? 5 tips om je voor te bereiden

Personal trainer worden is een mooi doel in je leven. Naast je bijdrage aan het verbeteren van fysiek, leefstijl en mindset van je klant levert het ook leuke contacten op!

De weg naar personal trainer betekent veel tijd en energie investeren in vaardigheden, ervaringen en allerlei randzaken. Er komt veel meer bij kijken dan oefeningen uitleggen, aanmoedigen en schema’s ontwerpen.

Daarom heb ik voor jou 5 tips op een rijtje gezet om je voor te bereiden op het beroep van de personal trainer.

1. Maak een proefstart

Om er zeker van te zijn of personal training geven jouw ding is, is het verstandig om eerst familie, vrienden en kennissen te begeleiden. Dit is een laagdrempelige en informele manier om te ervaren hoe het is om personal training te geven.

Uiteraard zal de sfeer anders zijn dan wanneer je onbekenden begeleidt, maar je doet alvast de benodigde basiservaring op.

Je zult bijvoorbeeld ervaren dat kennis delen toch heel wat anders is dan iemand persoonlijk begeleiden en trainen meer is dan aanmoedigen en zeggen wat anderen moeten doen.

Hoe begin je?

Idealiter ga je van start met het trainen van minimaal 2 proefpersonen, zodat je met verschillende persoonlijkheden te maken krijgt. Door te beginnen met personen waar je een goede klik mee hebt, leer je hoe het is om te coachen en mensen de juiste richting aan te geven.

Als personal trainer is het uiteindelijk jouw taak om je (proef)klanten onderbouwde kennis te bieden, de juiste mindset aan te leren en om een persoonlijke band op te bouwen.

Vraag ondertussen vooral om feedback, zodat je aan jezelf kan blijven werken en de kwaliteit van jouw trainingen toeneemt.

Heb je een aantal proefpersonen voor een lange periode begeleid en geeft dit jou de juiste voldoening? Dan is het belangrijk om te kijken naar de volgende stap!

2. Heb je basis op orde!

Personal training geven

Het is moeilijk om een oefening uit te leggen als je deze zelf niet volledig beheerst of om advies te geven over vet verliezen, terwijl je zelf geen succes hebt met vet verliezen. Je hebt een bepaalde basispraktijkervaring nodig, om anderen goed te helpen.

Dit komt erop neer dat je eerst zelf een aantal jaren bezig moet zijn geweest met training, voeding, leefstijl en mindset gerelateerde zaken. Denk hierbij aan:

 • Dat je meer dan 2 jaar continue progressie hebt geboekt
 • Je technieken hebt geoptimaliseerd van de belangrijkste basisoefeningen
 • Je weet hoe je duurzaam vet kunt verliezen
 • Dat je duurzaam progressie kan behalen
 • Je hebt ervaring met tegenslagen
 • Dat je een aantal goede gewoontes hebt geïntegreerd in je leven

Het volgen van een personal trainer opleiding kan je een goede basis geven om aan de slag te gaan. Dit is echter niet voldoende. Praktijkervaring is namelijk even belangrijk als een opleiding.

Dit houdt in dat je zelf eerst de benodigde praktijkervaring moet opdoen, voordat je mensen goed verder kan helpen.

Meer praktijkervaring opdoen?

Praktijkervaring kun je opdoen door zelf het een en ander uit te proberen en door op zoek te gaan naar de juiste begeleiding/coaching.

Een goede coach/trainer kan jou de basisprincipes aanleren wat erbij komt kijken om een succesvol veranderingstraject te doorlopen. Daarbij is inlevingsvermogen van wat er bij een klant precies speelt een belangrijke kwaliteit om bij jezelf te ontwikkelen

Nog beter is om hier ook diversiteit in te brengen en over de jaren heen vanuit meerdere perspectieven te worden gecoacht, zodat jij vanzelf blijft hangen wat het beste bij jou past wat het beste bij jou past.

Je kunt dan ook een fysiek opbouwen dat representatief is voor een personal trainer. Heb je ondergewicht of overgewicht, dan komt dat minder sterk over.

Het advies dat je geeft, wil je dus eigen hebben gemaakt en wil je de juiste uitstraling tonen!

Practice what you preach.😉

3. Een papiertje?

Wanneer je de benodigde basispraktijkervaring hebt opgedaan en ondertussen al wat proefklanten met plezier hebt begeleid, wordt het tijd om serieuze stappen te ondernemen!

Tegenwoordig kan iedereen zichzelf personal trainer noemen. Dit omdat het beroep van de personal trainer geen erkend of beschermd beroep is. Je kunt jezelf dus letterlijk inschrijven bij de kvk als personal trainer en je kunt personal trainer worden zonder diploma. Gek hè?

Om jouw doelgroep optimaal en veilig te begeleiden, is het advies om personal trainer gerelateerde opleidingen en cursussen te volgen. Je wilt namelijk dat jouw niveau van kennis en vaardigheden aansluit op de specifieke behoeften van de klant. De klant vertrouwt jou namelijk dat jij hem/haar helpt met het behalen van de doelen.

Je kunt uiteraard ook voor zelfstudie gaan. Deze weg is meestal veel omslachtig qua tijd en zo mis je unieke kennis en ervaringen die je alleen bij bepaalde opleidingen kan op doen.

Opleidingsaanbod

Er is tegenwoordig een zeer gevarieerd opleidingsaanbod. Ieder zo met zijn eigen inhoud, looptijden en prijscategorieën. Dan heb je ook nog een verschil tussen erkende- en niet erkende opleidingen. Hoe kun je hieruit een wel overwogen keuze maken?

Het lijkt logisch om voor een erkende opleiding te gaan, zoals de fitness- en personal trainer opleidingen van NLActief, EREPS en NASM of een opleiding personal trainer hbo en personal trainer opleiding mbo. Deze opleidingen zijn erkend door toezichthoudende autoriteiten uit de gezondheids- en sportsector.

Echter hoeft erkenning niet zoveel te zeggen over kwaliteit. Er zijn namelijk genoeg niet erkende opleidingen die enorm veel kwaliteit bieden alsook erkende opleidingen, waarbij de kennis wat achterhaald is en er minder aansluiting is op het werkveld. Wat nu?

De beste personal trainer opleiding bestaat niet

opleiding personal trainer

De beste personal trainer opleiding bestaat niet en hangt vooral af van waar jij in wilt specialiseren. Ik zou minder snel een personal trainer thuisstudie overwegen, omdat veel theorie niet opbokst tegen praktijk.

Het is naar mijn mening vooral belangrijk dat een combinatie van theorie en praktijk wordt aangeboden. En dan bedoel ik theorie die “evidence based” is, dat wil zeggen wetenschappelijk onderbouwd.

Ik heb de overtuiging dat bij een goede (basis) personal trainer opleiding de volgende onderwerpen moeten terugkomen:

 1. Les geven (didactiek): denk hierbij aan de voorbereiding en de training geven (communicatie, oefeningen uitleggen, corrigeren, etc.)
 2. Coaching: alles omtrent doelen verkennen, gedragsverandering, volhouden en mentale ondersteuning
 3. Training: trainingsfysiologie, trainingsleer, anatomie, etc.
 4. Voeding: voedingsfysiologie, voedingsleer, dieetpsychologie, etc.
 5. Leefstijl: slaap, stress, bewegen, etc.
 6. Marketing & sales (ook relevant voor als je in loondienst werkt): alles over potentiële klanten binnenhalen, hoe je jezelf verkoopt en hoe je ervoor zorgt dat klanten aan je blijven binden
 7. Stage: een stage waarin je relevante praktijkervaring op doet en je alvast kan groeien als personal trainer
 8. Ondersteuning: de juiste persoonlijke aandacht en begeleiding om jou tijdens de opleiding klaar te stomen voor het werkveld

Idealiter kies je voor een opleiding die jou alle aspecten leert van het zijn van een personal trainer en jou relevante praktijkervaring meegeeft, zodat je goed bent voorbereid op het werkveld.

Dit hoeft niet per se bij 1 opleiding te blijven. Als personal trainer wil je je voortdurend blijven bijscholen om onderscheidend te blijven in je beroep. Zorg ervoor dat je dit weloverwogen doet! Het is zonde als je investeert in een opleiding, waar je achteraf niet veel aan hebt.

4. Werken in loondienst of als zelfstandige personal trainer?

Wanneer je eenmaal een of meerdere opleidingen & cursussen hebt afgerond en je de benodigde kennis en praktijkervaring hebt opgedaan, is het belangrijk om na te gaan hoe je aan de slag wilt gaan als personal trainer.

Na een bepaalde opleiding zul je als het goed is meer op de hoogte zijn van welke vorm het beste bij jou past.

Voordat ik de verschillende vormen bespreek, is het belangrijk om te weten dat personal training geven niet zomaar een bijbaan is. Het is een volwaardig beroep en om hier het meeste uit te halen, wil je er ook full time in investeren.

Personal trainer in loondienst

In loondienst beginnen biedt over het algemeen de meeste zekerheid. Je krijgt klanten doorgestuurd en krijg je als het goed is ook ondersteuning. Je hebt wel minder vrijheid in je manier van trainen en in je planningen.

Ook is je uurtarief in loondienst personal trainer een stuk lager. Vind je jouw salaris als personal trainer belangrijk, dan is het belangrijk om je goed te oriënteren.

Zelfstandige personal trainer

Een voordeel als zelfstandige personal trainer (freelance personal trainer) is dat je je eigen ding kan doen, zolang het binnen de regels en veiligheid valt van de betreffende locatie. Een nadeel is dat je veel tijd moet spenderen om aan je klanten te komen en je klanten te behouden.

Denk hierbij dat je je personal training doelgroep goed in kaart moet brengen en veel aandacht moet besteden aan marketing en sales. Als het goed is heb je hier tijdens je opleiding de juiste tools voor gekregen, maar neemt niet weg dat jij nu degene bent die aan het stuur zit.

Je kunt als zelfstandige van start gaan op een bepaalde locatie of bijvoorbeeld personal trainer worden bij basic fit. Ook kun je als zelfstandige risico’s beperken door een samenwerking aan te gaan met andere trainers die klanten naar jou doorsturen.

Solliciteren

Wanneer je hebt besloten om in loondienst te werken of als zelfstandige personal trainer, is het voor veel sportscholen belangrijk om een erkend papiertje te hebben van NL actief, EREPS of NASM. Dit omdat zij zijn aangesloten en er wordt verwacht dat je op een bepaalde manier je trainingen doet.

Dit betekent echter niet dat een erkend papiertje voldoende is om aan de bak te komen. De neutrale sportscholen en personal training studio’s kijken niet per se naar het papiertje, maar eerder naar jou als personal trainer.

Heb jij de kennis en vaardigheden van een goede personal trainer, dan is de kans groot dat je wordt aangenomen, ondanks dat je niet over een erkend papiertje beschikt.

Met sportscholen en personal training studio’s die goede personal trainers afwijzen, omdat ze geen erkend papiertje beschikken, wil je in eerste instantie ook geen samenwerking mee aangaan

5. Het werkveld van de personal trainer

netwerk personal trainers

Wanneer je eenmaal van start bent gegaan in loondienst of als zelfstandige personal trainer, is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en een goed netwerk opbouwt. Gezamenlijk sta je namelijk sterker en kun je goed gebruik maken van elkaars expertisegebied.

Leg daarom contact met alumni, collega’s of andere gelijkgestemden en geef aan waar jij in bent gespecialiseerd en ga na waar zij in zijn gespecialiseerd. Je kunt hier elkaar in versterken, door klanten naar elkaar door te verwijzen. Ook kun je heel veel van elkaar leren!

Vooral als je iets voor jezelf wilt beginnen, is het handig om aan te kloppen bij anderen voor advies. Zij hebben de benodigde ervaring en kunnen je helpen met het maken van bepaalde keuzes, zodat jij een goede start kan maken als personal trainer.

Conclusie

Om personal trainer te worden, is het belangrijk om een proefstart te maken, je basis op orde te hebben, relevante opleiding(en) & cursussen te hebben gevolgd, je voor te bereiden hoe je aan de slag wilt gaan en een stevig netwerk op te bouwen.

About the author

Mijn naam is Victor Mooren. Ik ben personal trainer, coach en docent. Mijn doel is om beginners te begeleiden en te laten groeien tot volwassen personal trainers. Ook help ik ervaren trainers om hun vaardigheden en kennis een flinke boost te geven.

Lees Ook:

personal trainer training geven
De balans tussen plezier, uitdaging en resultaat
september 21, 2018
5 belangrijke tips voor beginnende personal trainers
5 belangrijke tips voor beginnende personal trainers: Bouw een succesvolle carrière op
juli 1, 2018
Personal trainer worden bij basic-fit
Personal trainer worden bij Basic-Fit?
maart 20, 2018

Blijf op de hoogte via Facebook