Smart Personal Trainer opleiding

Boost je kennis en vaardigheden als personal trainer

Wat kun je na de Smart Personal Trainer opleiding?

Tijdens deze opleiding doe je praktische vaardigheden op m.b.t. trainingsleer, lesgeven, coaching en business. Met deze kennis kun je duurzaam aan de slag als personal trainer.

Trainingsleer

 • Je kunt de trainingen afstemmen op de belastbaarheid van de klant
 • Je weet hoe je de kwaliteit van een training zo hoog mogelijk kan houden, door het toepassen van belangrijke trainingsprincipes
 • Je weet wat de belangrijkste bewegingen en spierfuncties zijn van het menselijke lichaam
 • Je weet hoe je verschillende trainingsvormen zoals krachttraining, duurtraining en sportspecifiek kan periodiseren
 • Je bent bekend met alle relevante wetenschappelijke theorieën om trainingsschema’s op maat te maken en aan te passen op basis van progressie

Lesgeven 

 • Je kunt de juiste instructies geven om een breed assortiment aan oefeningen aan te leren
 • Je kunt techniekfouten herkennen bij (ongetrainde) krachtsporters
 • Je kunt klanten helpen om van kleine blessures af te komen
 • Je weet de juiste balans tussen resultaatgericht, inspanning en plezier
 • Je weet hoe je kunt omgaan met speciale doelgroepen en lastige praktijksituaties

Coaching 

 • Je hebt de vaardigheden om een goed intakegesprek te voeren en klanten te helpen met het opstellen van haalbare doelen
 • Je kunt klanten helpen met gedragsverandering
 • Je kunt klanten helpen met volhouden
 • Je weet hoe je verantwoord voedingsadvies geeft
 • Je helpt je klanten om de leefstijlfactoren te verbeteren, zoals slaap, stress en routine

Business

 • Je weet hoe en waar je als personal trainer aan de slag kan gaan
 • Je weet hoe je aan je klanten kan komen
 • Je hebt de verkoopvaardigheden om een verkoopgesprek te voeren
 • Je weet hoe klanten beter aan jou blijven binden

En nog veel meer…

De Smart Personal Trainer opleiding: Programma

Modules 

Elke week heeft zijn eigen thema. De modules leiden je op een overzichtelijke manier en met een logische opbouw door de leerstof heen. Elke module wordt afgesloten met een deeltoets om je kennis te toetsen en jezelf goed voor te bereiden op de clinic.

Clinics

De opleiding bestaat uit 10 clinics die elke week worden gegeven. Aan het begin van de clinic wordt de theorie behandeld van de module(s). Je hebt dan de mogelijkheid om vragen te stellen over de leerstof.

Tijdens het theoriegedeelte worden er ook casussen behandeld van echte praktijksituaties, om een koppeling te maken met de praktijk en om de leerstof meer eigen te maken.

Elke clinic eindigt met een praktijkgedeelte. Hierin oefen je relevante vaardigheden, zoals lesgeven, technieken verbeteren, coaching, intakegesprekken en verkoopgesprekken.

Snuffelstage

Gedurende de gehele opleiding heb je de mogelijkheid om een snuffelstage te lopen. Dit om alle theorie en kennis die je op doet, direct toe te passen in de praktijk.
 
Dit is een van de belangrijkste ervaringen die je zal opdoen, omdat dit echte werkveld ervaring is. Tijdens de praktijk clinics heb je dan de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen.

Business coaching

Ik wil jou helpen om duurzaam aan de slag te blijven. Dit door jou gedurende de opleiding business coaching te bieden. Mocht je ergens tegenaan lopen? Je kunt altijd met je vragen bij mij terecht!

Klik op de week om de inhoud van de week te zien.

Week 1: Trainingsfysiologie

De eerste week duiken we de stof in van trainingsfysiologie! Je leert wat de gezondheidseffecten zijn van verschillende trainingsvormen, zoals krachttraining, duurtraining en sportspecifiek. Je leert hoe je per trainingsvorm optimale trainingsadaptaties stimuleert en hoe je de trainingen afstemt op de belastbaarheid en herstel van jouw klanten.

Week 2: Beweegpatronen en functionele anatomie

De tweede week leer jij alles over beweegpatronen en functionele anatomie. We behandelen alle belangrijkste bewegingen en spierfuncties van het menselijke lichaam. Ook gaan we kritisch naar oefeningen kijken of deze goed aansluiten aan de doelen van jouw klanten.

Week 3: Trainingsprincipes

In week 3 gaan we belangrijke trainingsprincipes behandelen, om ervoor te zorgen dat jouw klanten tijdens hun trainingen zo goed mogelijk blijven presteren en voldoende herstellen. Ook worden veelvoorkomende blessures behandeld en krijg je tips om jou klanten pijnvrij en duurzaam te trainen.

Week 4: Periodisering

In week 4 staat periodisering centraal. Dat is een belangrijk onderdeel om verschillende trainingsvormen strategisch met elkaar te combineren. Dit zodat jouw klanten niet op korte termijn opbranden of vastlopen. Ook leer je hoe je kunt omgaan met complete stagnatie, zodat jouw klanten continue progressie behalen!

Week 5: Trainingsschema ontwerpen

In week 5 komen alle puzzelstukjes bij elkaar van de afgelopen weken om voor je klanten een doordacht schema te ontwerpen. We staan stil hoe een goed intakeformulier eruit ziet, zodat je met de informatie uit het intakeformulier een goede basis kan ontwerpen. Je leert niet alleen om persoonlijke schema’s te maken, maar ook schema’s voor als je bijvoorbeeld small group training gaat geven.

Week 6: Lesgeven

Tijdens je snuffelstage heb je ondertussen heel wat ervaring opgedaan met je proefklanten. In week 6 gaan we de puntjes op de i zetten wat betreft lesgeven. Je krijgt allerlei praktische tips en feedback op de persoonlijke begeleiding die je geeft. Dit a.d.h.v. leerstof, maar ook door te oefenen met lastige praktijksituaties. Na deze week ben je in staat om te werken met verschillende persoonlijkheden.

Week 7: Voeding en leefstijl

Van het trainingsgedeelte gaan we in week 7 over naar het voeding en leefstijlgedeelte. Je leert het fundament van een gezond voedingspatroon en hoe je verantwoord voedingsadvies geeft. Daarnaast leer je hoe je leefstijlfactoren kan optimaliseren, zoals slaap, stress, circadiaans ritme, etc. om de levenskwaliteit van jouw klanten te verhogen.

Week 8: Coaching

In week 8 staan we stil bij motivatie en mindset. Je leer wat er bij komt kijken om jouw klanten een succesvol veranderingstraject te ondergaan. Denk hierbij aan doelen verkennen, helpen met nieuwe gewoontes vormen en het volhouden. Als personal trainer is het niet alleen belangrijk om goed les te geven, maar speelt coaching een belangrijke rol om jouw klanten goed van dienst te zijn.

Week 9: Business

In week 9 staat het onderwerp business centraal. Dit is een belangrijk onderdeel om als personal trainer duurzaam aan de slag te blijven. Je leert hoe je je eigen business kan opzetten, hoe je potentiële klanten aantrekt, hoe je potentiële klanten omzet in betalende klanten en hoe je ervoor zorgt dat deze klanten aan je blijven binden. Zelfs voor als je in loondienst werkt, is deze inhoud waardevol.

Week 10: Examen

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Dit om jou kennis en kunde te toetsen! Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theorie-examen bestaat uit casussen van klanten en MPC vragen. Het praktijkexamen zal een gedeelte van een proefles nabootsen. Nadat je het examen hebt gehaald ben jij volledig voorbereid op het werkveld van de personal trainer!

Meld je aan voor de Smart Personal Trainer opleiding en boost je vaardigheden als trainer!

smart personal trainer opleiding sfeer impressie

Deelname

 • De kosten van de opleiding bedragen €1499,- exclusief BTW. In termijnen betalen is mogelijk. Je betaalt dan het bedrag in 3 termijnen van €549,- exclusief BTW.
 • De opleiding bestaat uit 10 lichtingen (inclusief examens) en wordt op een zaterdag of zondag gegeven. De clinics duren van 11:00-15:30 (inclusief pauze).
 • De opleiding wordt vanaf 3 deelnemers gegeven en is er een max van 6 deelnemers. Heb je interesse neem dan contact op voor de startdatum en om je plaats te reserveren.
 • Heb je een PT studio en wil je jouw trainers bijscholen? Het is mogelijk om clinics op maat te volgen. Neem contact op om een offerte aan te vragen.

Locatie

INVORMsport
Molenvliet 26D
3961 MV Wijk bij Duurstede

Jeroen de Vries over de Smart Personal Trainer opleiding

Victor heeft met zijn SmartPT methode een bruikbare duidelijke en praktijk gerichte lijn uitgezet. Wil je direct aan de gang, en wil je tot de top van de markt behoren, volg dan de opleiding bij Victor.

Michella Gühnen over de Smart Personal Trainer opleiding

Ik heb eerder een commerciële fitnessopleiding gevolgd waarbij ik nogal teleurgesteld werd, overbodige info, verouderde richtlijnen en gebrek qua kennis & techniek. Daar is bij SmartPT absoluut geen sprake van!

Vraag en antwoord

Zie hieronder de veelgestelde vragen over de Smart Personal Trainer opleiding.

Ik ben een beginnende personal trainer. Is deze opleiding wel geschikt voor mij?

Dat is afhankelijk of je een basis hebt gevormd. Qua praktijkervaring is het belangrijk dat je minimaal voor 2 jaar continue progressie hebt behaald met krachttraining en je momenteel een aantal klanten begeleidt. Twijfel je of deze opleiding bij je past? Neem contact met me op.

Ik heb al ruime ervaring als personal trainer. Voegt deze opleiding iets voor mij toe?

Dit is vooral afhankelijk van waar je in de praktijk tegen aanloopt en waar je verder in wilt groeien. Ik heb ervaren trainers gehad die veel aan de opleiding hebben gehad. Twijfel je of deze opleiding bij je past? Neem contact met me op.

Ik zie wel op tegen de kosten

Ik snap dat dat een bedrag is dat je niet zomaar uitgeeft. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat wanneer je de opleiding hebt afgerond, je de kosten van de opleiding op termijn zeker kan terugverdienen. En omdat je leert hoe je het beste als personal trainer aan de slag kan gaan, zal het krijgen van nieuwe klanten je steeds makkelijker afgaan. Daarnaast kun je als ondernemer bijna al je uitgaven via de omzet- en inkomstenbelasting van je kosten afhalen. 

Is de opleiding geaccrediteerd?

De opleiding is niet geaccrediteerd. Hier is bewust voor gekozen. Het volgen van een geaccrediteerde opleiding geeft je geen baangarantie en zegt ook niet veel over de inhoud (kwaliteit) van de opleiding.

Ik vind de relevante kennis en de praktijkervaring die je opdoet belangrijker dan het papiertje dat je haalt. Dit zorgt er namelijk voor dat je het beroep van de personal trainer duurzaam kan uitoefenen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je zonder een erkend papiertje aan de bak kan komen en duurzaam aan de slag kan blijven.

Wat kan je na de opleiding op de arbeidsmarkt?

Wanneer je de Smart Personal Trainer opleiding hebt afgerond, heb je de mogelijkheid om bij partners aan de slag te gaan.

Wat zeggen anderen over de opleiding

 • Voor iedereen die een goede fundering wil leggen om te beginnen met personal training is dit echt een top keuze. Alles wat je nodig hebt om te beginnen komt aan bod en na afloop heb ik ook echt het gevoel dat ik de nodige informatie en skill heb om er tegen aan te gaan!

  Smart Personal Trainer opleiding
  Jort Kers
 • De inhoud van de opleiding was echt up to date en erg volledig. Je kunt er gelijk mee aan de slag wat erg prettig is. Er was een zeer relaxte sfeer aanwezig, van zowel de cursisten als het SmartPT team.

  Lianne Buttner
  Fysiotherapeut en zelfstandige Personal Trainer
 • De opleiding had een goede balans tussen theorie en praktijk; als ik het moet vergelijken met een alternatieve opleiding zoals NASM dan ben ik blij met de keus die ik gemaakt heb. Er waren veel contactmomenten en er was veel ondersteuning bij het doorlopen van de modules.

  Marc Leijtens
  Zelfstandige Personal Trainer

Ik ben er compleet van overtuigd hoe waardevol deze opleiding is. Daarom beloof ik je dit: als je binnen 2 weken na het begin NIET TEVREDEN bent, dan krijg je het volledige bedrag teruggestort.