Smart Personal Trainer opleiding 2.0

Boost je kennis en vaardigheden als personal trainer

Wat kun je na de Smart Personal Trainer opleiding?

Lesgeven 

 • Je kunt de juiste instructies geven om een breed assortiment aan oefeningen aan te leren
 • Je kunt techniekfouten herkennen bij (ongetrainde) klanten
 • Je kunt klanten helpen om van kleine blessures af te komen
 • Je weet de juiste balans tussen resultaatgericht, inspanning en plezier
 • Je weet hoe je trainingen afstemt op verschillende persoonlijkheden en karaktereigenschappen

Trainingsleer

 • Je kunt de trainingen afstemmen op de belastbaarheid van de klant
 • Je weet hoe je de kwaliteit van een training zo hoog mogelijk houdt, door het toepassen van belangrijke trainingsprincipes
 • Je weet wat de belangrijkste bewegingen en spierfuncties zijn van het menselijke lichaam
 • Je weet hoe je verschillende trainingsvormen zoals krachttraining, duurtraining en sportspecifiek kan periodiseren
 • Je bent bekend met alle relevante wetenschappelijke theorieën om trainingsschema’s op maat te maken en aan te passen op basis van progressie

En nog veel meer…

De Smart Personal Trainer opleiding: Programma

Modules 

Elke week heeft zijn eigen thema. De modules leiden je op een overzichtelijke manier en met een logische opbouw door de leerstof heen. Elke module wordt afgesloten met een deeltoets om je kennis te toetsen en jezelf goed voor te bereiden op de clinic.

Clinics

De opleiding bestaat uit 8 clinics. Aan het begin van elke clinic wordt de theorie behandeld van de module(s). Er worden casussen behandeld van echte praktijksituaties, om een koppeling te maken met de praktijk en om de leerstof meer eigen te maken.

Elke clinic eindigt met een praktijkgedeelte. Hierin oefen je relevante vaardigheden, zoals didactische vaardigheden, screening, technieken aanleren, etc.

Snuffelstage

Gedurende de gehele opleiding heb je de mogelijkheid om een snuffelstage te lopen. Dit om alle theorie en kennis die je op doet, direct toe te passen in de praktijk.  Dit is een van de belangrijkste ervaringen die je opdoet, omdat dit echte werkveld ervaring is. Tijdens de clinics heb je dan de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen.

Examen

Na de laatste clinic volgt het praktijkexamen. Het examen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte.

Klik op de week om de inhoud van de week te zien.

Week 1: Didactische vaardigheden & screening

De eerste week gaan we de basis doornemen van didactische vaardigheden. We kijken o.a. naar sociale vaardigheden, lesgeven en verschillende persoonlijkheden en karaktereigenschappen. Deze vaardigheden zijn belangrijk om jezelf optimaal voor te bereiden voor je snuffelstage. Daarnaast leer je klanten screenen en wat de belangrijkste basisbewegingen zijn om aan te leren.

Week 2: Functionele anatomie (het onderlichaam)

In de tweede week leer jij alles over functionele anatomie. We behandelen de belangrijkste bewegingen en spierfuncties van het onderlichaam. Dit zodat jij jouw klanten de juiste oefeningen kan voorschrijven a.d.h.v. de doelen.

Week 3: Functionele anatomie (het bovenlichaam)

In de tweede week leer jij alles over functionele anatomie. We behandelen de belangrijkste bewegingen en spierfuncties van het bovenlichaam. Dit zodat jij jouw klanten de juiste oefeningen kan voorschrijven a.d.h.v. de doelen.

Week 4: Trainingsfysiologie

De vierde week duiken we de stof in van trainingsfysiologie! Je leert wat de gezondheidseffecten zijn van verschillende trainingsvormen, zoals krachttraining, duurtraining en sportspecifiek. Je leert hoe je per trainingsvorm trainingsadaptaties stimuleert en hoe je de trainingen afstemt op de belastbaarheid en herstel van jouw klanten.

Week 5: Trainingsprincipes & blessures

In week 5 gaan we belangrijke trainingsprincipes behandelen, om ervoor te zorgen dat jouw klanten tijdens hun trainingen zo goed mogelijk blijven presteren en voldoende herstellen. Ook worden veelvoorkomende blessures behandeld en krijg je tips om jou klanten pijnvrij en duurzaam te trainen.

Week 6: Periodisering

Tijdens week 6 staat periodisering centraal. Dat is een belangrijk onderdeel om verschillende trainingsvormen strategisch met elkaar te combineren. Dit zodat jouw klanten niet op korte termijn opbranden of vastlopen. Ook leer je hoe je kunt omgaan met complete stagnatie, zodat jouw klanten continue progressie behalen!

Week 7: Trainingsschema ontwerpen

In week 7 komen alle puzzelstukjes bij elkaar van de afgelopen weken om voor je klanten een doordacht schema te ontwerpen. We staan stil hoe een goed intakeformulier eruit ziet, zodat je met de informatie uit het intakeformulier een goede basis kan ontwerpen. Je leert niet alleen om persoonlijke schema’s te maken, maar ook schema’s voor bijvoorbeeld small group training.

Week 8: Leefstijl & Business

Deze clinic staat in het teken om je klanten praktisch voeding & leefstijl advies te geven. Daarnaast krijg je allerlei tips voor als je in loondienst of als zzp’er aan de slag wilt gaan.

Week 9: Examen

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Dit om jou kennis en kunde te toetsen! Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theorie-examen bestaat uit casussen van klanten en MPC vragen. Tijdens het praktijkexamen word je beoordeeld op je didactische- en trainingstechnische vaardigheden. Nadat je het examen hebt gehaald ben jij volledig voorbereid op het werkveld van de personal trainer!

Meld je aan voor de Smart Personal Trainer opleiding en maak een flinke voorsprong als trainer!

smart personal trainer opleiding sfeer impressie

Deelname

 • De eerstvolgende lichting gaat 20 oktober van start.
 • De opleiding bestaat uit 8 clinics en 1 praktijk examen. De clinics worden op de zondag gegeven.
 • De clinics duren van 12:30-17:00 (inclusief pauze).
 • De opleiding wordt vanaf 4 deelnemers gegeven en is er een max van 8 deelnemers.
 • De kosten van de opleiding bedragen €1250,- exclusief BTW. In termijnen betalen is mogelijk. Je betaalt dan het bedrag in 3 termijnen van €419,- exclusief BTW.

Data

 • Week 1: 20 oktober
 • Week 2: 27 oktober
 • Week 3: 3 november
 • Week 4: 10 november
 • Week 5: 17 november
 • Week 6: 1 december (i.v.m. de fitfair is deze clinic 2 weken later)
 • Week 7: 8 december
 • Week 8: 15 december
 • Week 9: 22 december (examen)

Locatie

De clinics vinden plaats bij INVORMsport – Wijk bij Duurstede

Jeroen de Vries over de Smart Personal Trainer opleiding

Victor heeft met zijn SmartPT methode een bruikbare duidelijke en praktijk gerichte lijn uitgezet. Wil je direct aan de gang, en wil je tot de top van de markt behoren, volg dan de opleiding bij Victor.

Michella Gühnen over de Smart Personal Trainer opleiding

Ik heb eerder een commerciële fitnessopleiding gevolgd waarbij ik nogal teleurgesteld werd, overbodige info, verouderde richtlijnen en gebrek qua kennis & techniek. Daar is bij SmartPT absoluut geen sprake van!

Vraag en antwoord

Zie hieronder de veelgestelde vragen over de Smart Personal Trainer opleiding.

Ik ben een beginnende personal trainer. Is deze opleiding wel geschikt voor mij?

Dat is afhankelijk of je een basis hebt gevormd. Qua praktijkervaring is het belangrijk dat je minimaal voor 2 jaar continue progressie hebt behaald met krachttraining en je een aantal proefpersonen hebtbegeleid. Twijfel je of deze opleiding bij je past? Neem contact met me op.

Ik heb al ruime ervaring als personal trainer. Voegt deze opleiding iets voor mij toe?

Dit is vooral afhankelijk van waar je in de praktijk tegen aanloopt en waar je verder in wilt groeien. Ik heb ervaren trainers gehad die veel aan de opleiding hebben gehad. Twijfel je of deze opleiding bij je past? Neem contact met me op.

Ik zie wel op tegen de kosten

Ik snap dat dat een bedrag is dat je niet zomaar uitgeeft. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat wanneer je de opleiding hebt afgerond, je de kosten van de opleiding op termijn terugverdient (zowel in loondienst als zzp’er). En omdat je leert hoe je als personal trainer aan de slag gaat, zal het krijgen van nieuwe klanten je steeds makkelijker afgaan. Daarnaast kun je als ondernemer bijna al je uitgaven via de omzet- en inkomstenbelasting van je kosten afhalen. 

Is de opleiding geaccrediteerd?

De opleiding is niet geaccrediteerd. Hier is bewust voor gekozen. Het volgen van een geaccrediteerde opleiding geeft je geen baangarantie en hoeft ook niet veel te zeggen over de inhoud (kwaliteit) van de opleiding.

Ik vind de relevante kennis en de praktijkervaring die je opdoet belangrijker dan het papiertje dat je haalt. Tijdens een sollicitatiegesprek word je uiteindelijk beoordeeld op sociale vaardigheden en relevante praktijkvaardigheden. Het papiertje is hierin secundair.

Wat kan je na de opleiding op de arbeidsmarkt?

Wanneer je de Smart Personal Trainer opleiding hebt afgerond, heb je de mogelijkheid om o.a. bij partners aan de slag te gaan.

Wat zeggen anderen over de opleiding

 • Voor iedereen die een goede fundering wil leggen om te beginnen met personal training is dit echt een top keuze. Alles wat je nodig hebt om te beginnen komt aan bod en na afloop heb ik ook echt het gevoel dat ik de nodige informatie en skill heb om er tegen aan te gaan!

  Smart Personal Trainer opleiding
  Jort Kers
 • De inhoud van de opleiding was echt up to date en erg volledig. Je kunt er gelijk mee aan de slag wat erg prettig is. Er was een zeer relaxte sfeer aanwezig, van zowel de cursisten als het SmartPT team.

  Lianne Buttner
  Fysiotherapeut en zelfstandige Personal Trainer
 • De opleiding had een goede balans tussen theorie en praktijk; als ik het moet vergelijken met een alternatieve opleiding zoals NASM dan ben ik blij met de keus die ik gemaakt heb. Er waren veel contactmomenten en er was veel ondersteuning bij het doorlopen van de modules.

  Marc Leijtens
  Zelfstandige Personal Trainer

Ik ben er compleet van overtuigd hoe waardevol deze opleiding is. Daarom beloof ik je dit: als je binnen 2 weken na het begin NIET TEVREDEN bent, dan krijg je het volledige bedrag teruggestort.