5 belangrijke tips voor beginnende personal trainers: Bouw een succesvolle carrière op

5 belangrijke tips voor beginnende personal trainers: Bouw een succesvolle carrière op

Het beroep van de personal trainer wordt steeds populairder. Dit komt deels doordat personal training een vrij beroep is. Je hoeft niet over diploma’s of certificaten te beschikken om jezelf personal trainer te noemen.

Je (potentiële) klanten zullen het hoogstwaarschijnlijk waarderen als je bent geschoold en je weet waar je het over hebt. Deze scholing kan op meerdere manieren. Er zijn momenteel veel opleidingen die je kan volgen om jezelf te ontwikkelen als personal trainer. Zowel erkende als niet erkende opleidingen.

Voor sommige opleidingen heb je bepaalde achtergrondkennis/ervaring nodig, zoals basis fitness instructeur, mbo-3 sport gerelateerd, hbo geschoold, etc. Elke opleiding heeft zijn eigen aanpak en structuur. Dit is gebaseerd op wat de aanbieder van de opleiding vindt waar een personal trainer aan moet voldoen.

Je hebt een opleiding afgerond. Wat nu?

Wanneer je eenmaal een of meerdere opleidingen & cursussen hebt afgerond, zou je bekwaam genoeg moeten zijn om jezelf een personal trainer te noemen.

De realiteit is echter dat wanneer je een bepaalde personal trainer opleiding hebt afgerond, dit niet meteen betekent dat je direct aan de bak komt. Net als dat wanneer iemand voor Diëtist of Fysiotherapeut studeert geen vaste baangarantie heeft.

In dit artikel wil ik je daarom van 5 belangrijke tips voorzien, zodat je na bepaalde opleidingen of cursussen aan de bak kan komen en het beroep van personal trainer duurzaam kan aanhouden.

Tip 1: Oriënteer hoe en waar je aan de slag wilt gaan

Personal trainer beroep

Je hebt er vast wel vaker bij stil gestaan welke vorm van werken het beste bij jou zou passen. Als personal trainer zijn er namelijk meerdere manieren om aan de slag te gaan.

  • Je zet (samen met een andere PT’er) een eigen locatie op
  • Er wordt een ruimte aan je onderverhuurd en je geeft daar een bepaalde afdracht voor
  • Je werkt voor een opdrachtgever
  • Je werkt in loondienst

Elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Hoe meer vrijheid je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden er zijn. In Personal trainer worden Bij Basic-Fit vind je een uitgebreid overzicht van een aantal constructies omtrent onderverhuur met de bijbehorende voor- en nadelen.

Als ondernemer of in loondienst aan de slag?

Ben je niet ondernemend van aard? Dan is het verstandig om in loondienst van start te gaan. Dit om werkveld ervaring op te doen en meer zekerheid op te bouwen.

Het is dan verstandig om op zoek te gaan naar vacatures die aansluiten op jouw opleiding. Zit er een leuke vacature tussen, maar wordt er niet gevraagd naar jouw opleiding? Vraag of je toch in gesprek mag om te laten zien welke ervaringen je hebt en wat je kunt betekenen.

Een andere optie is om een open sollicitatie te sturen naar PT studio’s waar je een goed gevoel bij hebt bij de bedrijfscultuur (hun manier van trainen). Wie weet zijn ze op zoek naar ondersteuning!

Vraag in je netwerk rond waar er vraag is naar personal trainers. Misschien dat er via je opleiding al een aansluiting/brug is, wat het makkelijker maakt om in contact te komen met nieuwe trainers. Netwerken is dus heel belangrijk!

Wil je als ondernemer van start gaan? Dan is het ook belangrijk om te netwerken, maar ook om de volgende tips goed door te nemen.

Tip 2: Onderschat het belang van marketing en sales niet

Marketing voor personal trainers

Het is geen grap als ik zeg dat wanneer je als zelfstandige aan de slag wilt gaan sales vaardigheden net zo belangrijk of zelfs belangrijker zijn dan je kennis en vaardigheden als personal trainer.

Je mag alle kennis in huis hebben, maar als je de boodschap niet goed overbrengt of het jou niet lukt om jezelf te verkopen, dan kom je helaas niet verder.

Dit is waarom een bekende/commerciële personal trainer continue in het beeld staat, ook al hoeft de manier van trainen niet efficiënt of verantwoord te zijn.

Het verschil tussen de bekende/commerciële personal trainer en de trainer die kwaliteit hoog in het vaandel heeft, is dat commerciële personal trainers het grootste gedeelte van hun tijd en geld in marketing en sales steken.

Marketing en sales zijn namelijk een heel vak apart. Dit is de reden waarom veel personal trainers die voor zichzelf beginnen, enorm veel moeite hebben met groeien.

Het is heel mooi als je via mond-tot-mond reclame aan je klanten komt, maar is dit voor de meeste trainers niet voldoende om hier normaal van rond te komen.

Marketing

Ga op zoek naar een betrouwbare partij die jou kan helpen met de marketing. Dit heb je nodig om jouw positie op de markt te bepalen en om uiteindelijk leads (potentiële klanten) binnen te krijgen.

Het is misschien eng om te investeren in iets waar je geen zicht op hebt, maar dit kan jou wel helpen om nieuwe leads binnen te krijgen. Er zijn uiteraard ook opties dat je ondersteuning krijgt en zelf meer invloed hebt op het proces, om leads binnen te krijgen.

Verkoopvaardigheden

Schakel hulp in om jouw sales vaardigheden te verbeteren. Dit stelt je in staat om klanten makkelijker over te halen tot een verkoop. Als jij Personal Training kan verkopen aan een Basic-Fit klant, die niet actief op zoek is naar hulp en een laag budget heeft, dan kun jij zeker PT verkopen aan leads die een modaal inkomen hebben en actief op zoek zijn naar begeleiding.

Acquisitie

Acquisitie gaat een belangrijke rol spelen. Ontwikkel daarom de vaardigheden om mensen aan te spreken, een goed praatje te houden en om jezelf te verkopen. Leer hierbij omgaan met afwijzingen, want die zijn niet leuk!

Practice what you preach

Alle processen verlopen soepeler met een bulk aan eigen ervaringen en praktijkervaring met (proef)klanten. Omdat je zelf die ervaringen hebt met spiermassa opbouwen, vet verliezen, vitaler worden, etc. kom je betrouwbaarder en zekerder over. Practice what you preach!

Om als zelfstandige personal trainer duurzaam te werken, moet je dus op het gebied van marketing de juiste hulp inschakelen en goede sales vaardigheden hebben.

Tip 3: Blijf werken aan je retentie

Wanneer je eenmaal veel leads binnenkrijgt en het grootste gedeelte kan omzetten in een sale, heb je een goede basis. Vanaf daar is het vooral belangrijk om je klanten te behouden.

Dit wordt ook wel retentie genoemd. Hieronder vind je een aantal zaken waar je rekening mee kan houden, om de retentie te verhogen.

Balans tussen plezier, uitdaging en resultaat

De meeste klanten die bij jou komen trainen, doen dit om plezier, uitdaging en resultaat te beleven. Een training die op papier optimaal is, maar wat de klant niet leuk vindt, zorgt ervoor dat de klant dit niet volhoudt en in het slechtste geval wilt stoppen.

Krijgt je klant voldoende uitdaging, maar gebeurt er niks qua resultaat? Ook dan zal de binding niet van lange duur zijn. Het is aan jou om hier de juiste balans in te vinden, zodat klanten het leuk blijven vinden om met jou te trainen.

Sociale en mentale ondersteuning

Personal training is niet alleen oefeningen demonstreren, aanmoedigen en schema’s ontwerpen. Het kan voorkomen dat je klant met bepaalde problemen kampt. Hier wil je dan de juiste aandacht voor geven en meehelpen met oplossingen zoeken.

Soms kan het zomaar zo zijn dat je de helft van de training aan het praten bent. Het schema volgens protocol afwerken heeft dan weinig zin. Het wordt dan meer gewaardeerd als je je klant daadwerkelijk als mens behandelt.

Retentie personal trainer

Leefstijlcoach

Naast dat je personal trainer bent, ben je ook een leefstijlcoach. Zowel op het gebied van voeding en leefstijl wordt verwacht dat je hier goede ondersteuning in kan bieden. Dat ene uurtje PT geven draagt zeker bij aan de progressie, maar die andere 23 uur zijn ook heel belangrijk.

Heeft je klant weinig energie, vindt er geen vetverlies plaats of loopt je klant met veel stress rond? Het is belangrijk dat je hierbij helpt met management en optimalisering, zodat de levenskwaliteit van de klant omhoog gaat.

Persoonlijke band

Die persoonlijke band die jij met de klant vormt, weegt uiteindelijk het zwaarst. Als de klant graag met jou wilt trainen, dan zal hij/zij haar best doen om aan jou te blijven binden.

Word jouw aanwezigheid/manier van trainen niet als prettig ervaren, ook al geef je de beste trainingen, dan zal de binding er niet zijn, omdat er geen goede band is gevormd.

Administratie

Administratie bijhouden kan leuk of vervelend zijn. Wanneer je eenmaal veel klanten hebt, gaat hier veel tijd in zitten.

Het advies is dan om gebruik te maken van administratie systemen zoals virtuagym of personal trainer app, om jou qua tijd en energie te ontlasten, maar ook niet constant achter de betalingen hoeven te gaan.

Voor de retentie is het ook niet goed als je bepaalde afspraken niet nakomt, omdat je chaotisch bent met de administratie.

Retentie en loondienst

Zelfs als je in loondienst werkt, is retentie belangrijk. Want wanneer veel klanten bij jou stoppen of niet door jou getraind willen worden, is dit indirect feedback dat iets niet helemaal goed gaat en je veranderingen moet doorvoeren, om je baan te blijven behouden.

Vraag daarom eens in de zoveel tijd om feedback. Dit helpt jou met verbeteren als persoon en de retentie zo hoog mogelijk te houden!

Tip 4: Vertrouwde samenwerkingen

Samenwerking personal trainer

Het hebben van een goede samenwerking kan veel voordelen met zich meebrengen. Denk hierbij aan:

  • Aanvulling op je beperkingen
  • Het op doen van nieuwe inzichten
  • Gezamenlijk sneller groeien of groter worden
  • Gedeelde lasten

Echter is het belangrijk om hierbij vooral te kijken naar vertrouwde en duurzame samenwerken. Vanuit ervaring kan ik spreken dat het enorm vervelend is, wanneer je erachter komt dat een andere partij zijn beloftes niet nakomt of blijkt dat de visies toch anders zijn.

Wanneer je met een bepaalde partij in zee wilt gaan, is het daarom goed om eerst goed onderzoek te doen. Wie weet kom je achter bepaalde dingen, die niet wenselijk zijn voor een langdurige samenwerking.

Heb je er uiteindelijk een goed gevoel bij, dan zou je eventueel een proefperiode met elkaar kunnen afspreken en vanuit daar evalueren hoe het is gegaan.

Word je meteen gedwongen om een langdurige samenwerking aan te gaan, dan zou ik er nog eens heel goed over nadenken waarom je deze samenwerking wilt aangaan.

Samenwerkingen kunnen je goed helpen met groeien, maar in het slechtste geval kunnen ze je groei ook tegengaan.

Tip 5: Je bent nooit uitgeleerd

Educatie personal trainer

Het volgen van één opleiding maakt je niet meteen een goed geschoolde personal trainer. Om jezelf optimaal te ontplooien is het verstandig om meerdere opleidingen & cursussen te volgen en om PT gerelateerde business events bij te wonen.

Het kan lastig zijn om een opleiding te vinden die volledig aansluit of jouw vraag. Daarom is het belangrijk om zelf onderzoek te doen naar de inhoud van een opleiding, de social media te volgen, reviews te lezen en eventueel in contact te komen met alumni die de opleiding hebben gevolgd.

Er zijn namelijk genoeg geaccrediteerde opleidingen waar je in de praktijk helaas weinig aan hebt en bestaan er niet geaccrediteerde opleidingen waar je juist wel wat aan hebt. Je wilt dus goed investeren. Zowel qua geld, tijd als kennis.

Conclusie

Om als beginnende personal trainer succesvol aan de slag te gaan, is het belangrijk om te oriënteren hoe en waar je aan de slag wilt gaan, op het gebied van marketing de juiste hulp inschakelt, je verkoopvaardigheden hebt, je goed aan je retentie werkt, opzoek gaat naar vertrouwde en duurzame samenwerkingen en dat je jezelf blijft bijscholen/ontwikkelen.

Vond je dit artikel interessant? Neem deel aan de ‘Duurzaam aan de slag als personal trainer’ clinic, waarin ik meer vertel over wat er allemaal bij komt kijken om een succesvolle personal trainer te worden.

Wil je meer tips als starter? Download gratis de checklist voor startende personal trainer.

About the author

Mijn naam is Victor Mooren. Ik ben personal trainer, coach en docent. Mijn doel is om beginners te begeleiden en te laten groeien tot volwassen personal trainers. Ook help ik ervaren trainers om hun vaardigheden en kennis een flinke boost te geven.

Lees Ook:

personal trainer training geven
De balans tussen plezier, uitdaging en resultaat
september 21, 2018
Personal trainer worden 5 belangrijke dingen die je moet weten
Personal trainer worden? 5 tips om je voor te bereiden
juli 31, 2018
Personal trainer worden bij basic-fit
Personal trainer worden bij Basic-Fit?
maart 20, 2018

Blijf op de hoogte via Facebook